top of page
Yazarın fotoğrafıPittacus

Amazon’un Doğuşu

Güncelleme tarihi: 7 Mar




Amazon, milyarlarca ürün ve hizmete tek bir tuşla ulaşabileceğiniz bir e-ticaret sitesi. Peki Amazon’un nasıl ortaya çıktığının hikayesini biliyor musunuz? Bu blog yazısında, Amazon’u kimin kurduğu, şu anda kime ait olduğu ve her şeyin nasıl başladığını aktarmaya çalışarak Amazon’un kuruluşunu anlatacağız.

 

Amazon’u Kim Kurdu, Amazon Kimin?

 

Amazon 1994 yılında Jeff Bezos tarafından kuruldu. Bezos o sırada New York’ta sıradan bir işte çalışıyordu, ancak teknoloji ve internete karşı amansız bir tutkusu vardı. Müşterilerin kendi evlerinin rahatlığında kitap satın almalarına olanak tanıyacak bir çevrimiçi kitapçı kurma fırsatını gördü. Bezos başlangıçta şirketine “Cadabra” adını verdi, ancak bir avukatın adı “kadavra” olarak yanlış duymasının ardından bir yıl sonra adını Amazon olarak değiştirdi.

 

Bugün Jeff Bezos artık Amazon’un CEO’su değil, ancak hala şirketin büyük hissedarlarından birisi. Bezos 2021 yılında CEO’luk görevinden ayrıldı ve yerine Andy Jassy geçti. Bezos Amazon’un hisselerinin yaklaşık %10’una sahip ve bu da onu dünyanın en zengin insanlarından birisi yapıyor.

 

Amazon Hangi Ülkeye Aittir?

 

Amazon, Seattle, Washington’da kurulmuş ve merkezi burada olan bir Amerikan şirketidir. Ancak Amazon, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde faaliyet gösteren küresel bir varlığa sahiptir. Amazon; Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Hollanda, Belçika, Polonya, İsviçre, Avustralya, Brezilya, Japonya, Çin, Hindistan, Meksika, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve ülkemiz Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkede hizmet sunuyor.

 

Amazon Nasıl Kuruldu?

 

Jeff Bezos 1994 yılında finans sektöründeki işinden ayrılarak Seattle, Washington’a taşındı ve evinin garajında Amazon’u kurdu. Başlangıçta küçük bir ekibi vardı ve şirketi sıfırdan kurmak için durmak bilmeden çalıştı. Bezos, Amazon’un dünyanın en müşteri odaklı şirketi olmasını istiyordu ve geniş bir ürün yelpazesi, düşük fiyatlar, hızlı ve güvenilir kargo hizmeti sağlamaya odaklandı.

 

Amazon’un ilk yıllarına devasa hızda büyümesi ve yenilikleri damgasını vurdu. Amazon 1997 yılında ilk halka arzında 54 milyon dolar toplayarak halka açıldı. Birkaç yıl içinde Amazon müzik, film ve elektronik dahil olmak üzere yeni ürün kategorilerini ekledi. Şirket ayrıca, uygun ürünlerde iki günlük ücretsiz kargo hizmeti sunan Amazon Prime gibi yeni hizmetler de sundu.

 

Amazon Prime nedir diye merak ediyorsanız bu blog yazımızı okumak isteyebilirsiniz: Amazon Prime Ne İşe Yarar?

 

Bugün Amazon, 1,5 trilyon doları aşan piyasa değeriyle dünyanın en büyük şirketlerinden biri. Şirket bulut bilişim, medya ve yapay zekâ gibi pek çok farklı alana yönelmiştir. Bununla birlikte, Amazon’un kökleri, müşterilere ihtiyaç duydukları ürünleri satın almak için kolay ve uygun bir yol sağlama konusundaki kuruluş misyonuna sadık kalmaktadır.

 

Günümüzde Amazon


Amazon’un doğuşu ve gelişimi, internetin yükselişi ve e-ticaret sektöründeki büyümeyle birbirini tetikledi. Amazon, kitapların yanı sıra müşterilere elektronik, giyim, ev eşyaları, kozmetik ve hatta gıda ürünleri gibi çok çeşitli ürünler sunarak büyüdü.

 

Amazon’un başarısının anahtarlarından biri, müşterilerinin alışveriş deneyimini kolaylaştıran ve geliştiren yenilikler yapmasıdır. Örneğin, Amazon’un geliştirdiği bir hizmet olan “Tek Tıklama ile Sipariş” özelliği, müşterilerin sadece bir tıklamayla ürünü direkt satın almalarını sağlar. Amazon Prime sistemi ile kargo ve indirimler gibi avantajlar sunarak sadık bir müşteri kitlesi oluşturdu.

 

Bugün Amazon, dünya çapında milyarlarca müşteriye hizmet veren dev bir şirket ve Amazon Dropshipping gibi yeni iş kolları dahi doğuracak kadar etkili.

8 görüntüleme0 yorum

Commentaires


bottom of page